5 dolog, amit tudnod kell a borról!

Aki szereti a minőségi bort, az szívesen is beszél róla. Íme 5 fogalom, amit jó ha ismersz!

tasting.jpg

Ezúttal nem a kóstolás alapfogalmait vesszük át, hiszen az egy hatalmas téma, melyre különböző tanfolyamok is elérhetők hazánkban. Segíteni szeretnénk, hogy társaságban bátran hozzászólj a témához!

Vakkóstolás

Egy népszerű módja annak, hogy borkóstolási ismereted fejleszd. A kóstolás úgy történik, hogy a borospalackot eltakarják és nem átlátszó, hanem sötét, fekete pohárba öntik a finom nedűt, ezáltal csak a szaglásra és ízlelésre hagyatkozhatunk. Különböző tényezőkre figyeljünk, mielőtt nekifogunk ennek a társasjátéknak. Rejtsük el a dugót, megfelelő hőfokon, jól átszellőztetett bort szolgáljunk fel!

Templomablak

A bor pohárba történő kiöntése és annak megforgatás után, a pohár falán keletkező ív. Minél inkább íves, annál nagyobb a bor alkoholtartalma Mediterrán országokban a bor könnyeinek is mondják ezt a jelenséget, angolszász nyelvterületeken a bor lábainak. A glicerin, mint alkotóelem felelős a jelenségért, megmutatja, hogy mennyire testes egy bor. 1-2% alkoholkülönbséget, nehezen állapíthatnánk meg ezáltal, viszont a cukortartalomra jó eséllyel következtethetünk, egy ilyen tesztből.

Vertikális vizsgálat

Egyetlen fajta bor kóstolása az évjáratok emelésével a későbbitől a korábbi évjáratig. Vissza a múltba kóstoló során lehetőség nyílik egy-egy kiemelkedő évjárat felfedezésére. Aki még nem próbálta nagyon ajánlom figyelmébe.

depositphotos_102544090_l-2015.jpg

Parker-pont

Amerikai borkritikus, Robert Parker nevéhez fűződik e fogalom, aki 80-as években vezette be 100 pontos borértékelési skáláját. Bordeaux-i borok sikerességét is nagymértékben az ő tesztjei döntik el. Nincs még egy iparág a világon, ahol egyetlen ember ízlése ennyire meghatározná a piacot. A Parker pontszámok jelentése:

96-100: Különleges bor, kiteljesedett, magában hordozza mindazt, ami a fajta jellegzetességeitől várni lehet.

90-95: Kiváló bor, komplex, különleges karaktere van. Röviden: "borzasztó jó" bor.

80-89: Valamivel az átlag fölött, egészen a nagyon jóig.

70-79: Átlagos bor, nem kiemelkedő, de jól elkészített. Lényegében egyszerű, fogyasztható bor.

60-69: Átlag alatti, borhibákat tartalmaz, mint túlzott sav- vagy/és tannintartalom, nincs jellezgetes íze.

50-59: Elfogadhatatlannak minősített bor.

Tannin

Nem más, mint növényi csersav, mely segít megkülönböztetni a vörösbort a fehérbortól. A szőlő héjában található anyag az erjesztés során kerül a borba, ez adja a keserű száraz íz érzését. A bor fő alkotóeleme, mely megköti az ízeket és illatokat. A szőlőn kívül a hordóból is kerül ilyen anyag a borba, különösen tölgyfahordós érlelés során.

depositphotos_12361886_l-2015.jpg

 

Ha tetszett a cikk egy kattintással kedveld Facebook oldalunkat és nézd meg korábbi cikkeinket!

W&W