100% Balatoni Riviéra, rejtett falvaink kincsei II.

rizling.jpg

Forrás: Nosalty

Blog sorozatunkban olyan hazánkban található helyekre kalauzoljuk el az olvasót, amelyek mindegyike különleges hangulatot áraszt, nem hagyható ki egy-egy nevesebb borvidék látogatása során!

Paloznak a Balaton északi partján terül el, közel Balatonfüredhez, ahol kiváló programok várnak minket!

A térség talaja változatos. A palára jellegzetesen vörös, szárazföldi eredetű Balaton-felvidéki homokkő települt, amely kovasavban és vasoxidban gazdag talajt produkál. Éghajlata szélsőségektől mentes, kiegyenlített, a viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, majd a nem túl forró, de hosszú nyár. A borvidék legértékesebb szőlőfajtája az Olaszrizling, de olyan remek borfajtáknak is otthona, mint például a Chardonnay, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Juhfark, Pinot blanc, Zenit, Tramini, Szürkebarát, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Kékfrankos, Merlot és Zweigelt.

paloznak.jpg

Forrás: Vidékiélet

A környék legszebb faluja Paloznak a Bakony-hegy oldalából csodás panorámát és minőségi borokat kínál az ide látogatóknak. A faluképet nádfedeles parasztházak színesítik, ezzel is erősítve a hagyományokat, melyre különös figyelmet fordítanak. A falu változatos programjai közül az egyik legnépszerűbb esemény a Paloznaki Jazz Piknik 6 éve kelt életre. Igazi világsztárokat felvonultató, fűben ülős, borozgatós élőzenés műsor. A fesztivál házigazdája a Homola Pincészet. A pincészet a szőlőhegy oldalában helyezkedik el panorámás kilátással a Balatonra. Kiváló borokkal rendelkeznek, mind a tradicionális borkészítés, mind az újítások területén jártasak. Friss, könnyű, reduktív vonalat képviseli 100% elnevezésű borválogatásuk, melyből választható rizling és rozé egyaránt. Személyes kedvenc Homola Sáfránykert Olaszrizling Selection.

A pincészet mellett 2015-ben megnyílt Sáfránkert nevű éttermük is kiváló, próbálnak magyar alapanyagokból dolgozni, szerethető, egyszerű ételekre fókuszálnak, újragondolva különleges tálalásban. Honlapukon ezt olvashatjuk: „Nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő.” Így kerülhet az étlapra szürke marha, mangalica, tanyasi csirke vagy épp hazai pisztráng.

homola.jpg

Forrás: Homola

A térség összefogását erősíti a Csopak Környéki Borút Egyesület, a Balaton-felvidék öt településén (Alsóörs – Felsőörs – Lovas – Paloznak –  Csopak) szőlőműveléssel, borkészítéssel és vendéglátással foglalkozó egységeket összefogó szervezet. Szabadidős tevékenységeket is találhatnak a természetbe vágyók, a közelben a balatoni bringakörút és természetjáró túrákból sincs hiány, ilyen például az Olaszrizling tanösvény túra.

Kiváló vitorlás túrákat szervezünk nyáron borkóstolóval egybekötve. Érdeklődjön a honlapunkon vagy kövessen a facebookon és értesüljön aktuális ajánlatainkról!