Finomabb az osztrák bor?

vrb_h_1-2_bei_freibergen.jpg

Utána jártunk, hogy lehet az, hogy nyugati szomszédunk borai népszerűbbek külföldön, még úgy is, hogy 1985-ben a nagy borbotrány után exportjuk megszűnt egy jó időre. Történt ugyanis, hogy négy pincészet fagyállóval kezelte borait, mely nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki. 

Manapság több osztrák bort találunk külföldi éttermek választékában, mint magyart, de miért?

Wachau, a leghíresebb borvidékük meredek, löszös-őskőzetes talaján terem a legjobb zöld veltelini és rajnai rizling. A legjobb palackok címkéjén Smaragd felirat található, mutatva a minőségi jegyeket. A két fajta, valamint néhány terület kékfrankosa Ausztria zászlósbora. Minek köszönhetik azt, hogy sikerül fele akkora területről közel dupla értékben exportálni borokat hazánkhoz képest? A botrány után létrehozták Európa legszigorúbb bortörvényét, megalapították Osztrák Bormarketing (ÖWM) társulást, mely nyolcszor annyi támogatást gyűjt be a gazdáktól és fordít osztrák borok népszerűsítésére, mint hazánk. Ezzel szemben mi rengeteg fajta bort termesztünk, nincs kijelölve országos vagy legalább borrégió szinten egy fajta, így hiába minőségi a legtöbb bor, nagyobbrészt a termelők saját marketingmunkáján keresztül jut el a fogyasztókhoz és ezáltal nagyrészt hazai piacon kerül értékesítésre. Vannak már összefogást elősegítő, jól működő kezdeményezések, helyi társulások, mint például Csopaki kódex, Mádi kör, Badacsonyi Kör vagy éppen a BalatonBor.

furmint.jpg

A furmint például zászlóshajója lehetne Magyarországnak, mellyel lerázhatjuk magunkról az olcsó kelet-európai bortermelő címkét és bevonzhatunk érdeklődőket más fajták kóstolása iránt.

Aktívabban kell tehát megjelenni a legnagyobb külföldi rendezvényeken, állami támogatással kell kiegészíteni azon termelők munkáját, akik kiváló marketingképzettséggel rendelkeznek. A Bock és Szepsy márkanév, legalább olyan erős, mint a MOL vagy OTP.  Azon kívül, hogy szakmai szinten megjelenünk, nagymértékben támogatni kell a turizmust, hogy az ide látogató külföldiek borkóstoló élmény keretében vigyék hírét vendéglátásunknak és minőségi borainknak.

Azon dolgozunk, hogy a modern és gyönyörű borászatokat és a kiváló gasztronómiai kínálatot bemutassuk az utazni vágyóknak minőségi szolgáltatások keretében.

Iratkozz fel a weboldalon, hogy elsőként értesülj az aktuális hírekről, ha tetszett a cikk segítsd munkánk egy megosztással!

 W&W