Mennyibe kerül egy üveg bor?

Sokan úgy gondolják, hogy a bor ára a minőséggel van összefüggésben. Ehhez képest, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy milyen olcsón lehet a szupermarketekben bort vásárolni. Ennek jártunk picit utána, lássuk is, valójában mi határozza meg egy üveg bor árát...

vineyard.jpg

A szőlő művelése, a szüret, a feldolgozás és érlelés, a minőségi hordók és technológia mind-mind pénzbe kerül. Hazánkban is vannak olyan területek, ahol csak kézimunkával lehet szőlőt gondozni, művelési költség hektáronként elérheti 3-4 millió forintot is egy évben, melyet 100 mázsa/hektár átlaghozammal elosztva csak a kézimunka költsége 300-400 forintba kerül egy palack árából. Mégsem ez azonban a legmegdöbbentőbb, hanem az, hogy a kereskedelmi lánc során mire eljut a fogyasztóhoz a termék, nagyjából a termelői ár dupláját kell megfizetnünkKis és nagykereskedelmi 10-30% árrés mellett a 27%-os áfát is a fogyasztó fizeti meg.

Lássuk milyen költségek terhelik még a termelőt. Alapvető költségelem a hordó, melyből a legnépszerűbb a 225 literes tölgyfa hordó, ún. barrique típus 100 ezer forint környékén mozog. Egy borászat a hordóit folyamatosan cseréli, általában 2-3 év után elhasználódnak, mert elveszíti az aromákat, ami miatt különlegessé válik a hordóban tárolt bor. Ezért is terjedtek el a népszerű saválló tartályok, mely költsége nagyjából fele a hordóénak a fenti méretben.  Nagyjából az érlelés anélkül, hogy elmozdítottuk volna a bort a helyéről, újabb 200 Ft költséget jelentett.

neuer_barriquekeller.jpg

A logisztika, palackozás újabb jelentős költségelem. A palackozás során legnépszerűbb az üveg és parafa dugó kombináció, utóbbi egyrészt már hiánycikké vált, másrészt felváltotta a csavarzárás megoldás napjainkban. Hazánkban még nem annyira terjed el, de külföldön már népszerű bag-in-box 3-5-10 literes csomagolás. A „zsák” polivinilalkoholból készül, egyáltalán nem mérgező, sőt egy kartontartóba csomagolva dizájnos és nagyon környezetkímélő megoldás. Praktikus és közel fele annyiba kerül, mint a borosüveg. A megbontás után akár 8 hétig fogyasztható a bor és majdnem egy évig tárolható a töltéstől kezdődően. Tájborok esetében terjedt el leginkább.

baginbox.jpg

Nem elhanyagolható költség a címke, annak minden grafikai elemével, valamint az összes marketingköltség, mely borászatonként nagyon eltérő. Osztva és szorozva is legalább 1500-2000 Ft/palack köré tehető egy minőségi bor végfogyasztói ára...

Figyeljünk oda kellően, ha ennél olcsóbb bort választunk! Kóstoljuk meg bátran az újborokat, fehér és rosé borok esetében pedig ne válasszunk 1-2 évnél régebbit. 

Ha érdeklődsz a bor iránt, a facebookon  is megtalálsz minket. 

W&W