Milyen bor illik a karácsonyi vacsorához?

 

bottless.jpg

Mindenkinek megvan a bevált receptje a karácsonyi menü elkészítéséhez és valószínűleg már be is szerezte a hozzávalókat, hogy az ünnepi vacsora  a lehető legtökéletesebb legyen. Szeretnénk segítséget nyújtani a bor kedvelőinek a megfelelő ital kiválasztásához.

 

Hazánkban és a legtöbb keresztény országban a halfogyasztás terjedt el leginkább. Népi hagyományok szerint a hal a böjt időszak végét jelenti, valamint hozzásegíti a családot az újesztendőben való gyors haladáshoz és gazdagodáshoz, melyet a hal pikkelyei is szimbolizálnak.

A halféléket rendkívül sokféle módon elkészíthetjük, ezért sem egyszerű ilyenkor megfelelő bort választani a fogás mellé. A teljesség igénye nélkül pár ötlet a pisztráng elkészítéséhez :

  • Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral recept
  • Sült pisztráng tejfölös krumplival és kaprimártással recept
  • Füstölt pisztráng szilva párnán, sütőtökös röstivel recept

Alapvetően az, hogy a halhoz fehér bor fogyasztunk, az nem igaz. Mi magyarok, a halászlé szerelmesei szeretjük fűszeresen fogyasztani ételeinket. Ilyen esetben egy könnyedebb vörösbor, Eger-Villány térségéből például St. Andrea vagy Sauska Pinot Noir párosítás jobb választásnak minősül.

A különböző fűszeres szószok íz világa határozza meg tehát a leginkább megfelelő párosítást, legyen az bármiféle hús, amit elkészítünk. Párolt és főtt húsokhoz jellemzően fehérborok, sült és fűszeresebb fogásokhoz vörösborok közül válasszunk. Minél zsírosabb a hús, annál inkább testesebb borok felé haladjunk az adott fajtából.

salmon-trout-540946_960_7201.jpg

Fehérborok közül Etyek-Neszmély térségből érdemes választani. Szolgáljunk fel Nyakas Savignon Blanc-t a tengeri, egyszerű fűszerezési halak mellé. Hazai hal- és pisztráng fogásokhoz, Tokaj-Tarcal-Mád térségből válasszunk. Szent Tamás Szőlőbirtok és pincészet  vagy prémium kategóriában Szepsy István Furmint tételei közül bátran ajánlunk fogyasztani.  

Ha mégis a töltött káposzta lesz az ünnepi étel, akkor a Pannonhalmi Apátsági pincészet Chardonnay válogatása lesz a tökéletes párosítás.

Aki a szárnyasokat részesíti előnyben, azoknak egy finom kacsacomb mellé a Villány térségéből Gere Attila Cabernet Savignon Barrique-t  ajánljuk.

A karácsonyi koccintáshoz nyugodtan választhatunk egy jobb minőségű pezsgőt. Hazánkban is vannak prémium pezsgő gyártó pincészetek, melyek nemzetközi versenyeken is eredményes helyezést érnek el. Kiváló választás lehet akár már szilveszterre készülvén egy-egy közép-felső kategóriás tétel, mint például a Garamvári Blanc Fleur vagy a Kreinbacher Prestige Brut ők egyébként foglalkoznak borokkal is. 

15683584_1692749854370374_1374383135_n.jpg

Ha tetszett a cikk, akkor kövesd a Facebook oldalamat, ahol láthatod az élménybeszámolóimat és értesülhetsz a közelgő rendezvényekről, eseményeinkről. A bor és belföldi turizmus iránt érdeklődő olvasóinkat várjuk szeretettel, a heti rendszerességgel megjelenő blog bejegyzéseinkkel.