Ezekre feltétlenül figyelj, mielőtt bort iszol!

depositphotos_25134973_l-2015.jpg

Összeállításunkban szeretnénk bemutatni a valódi borhibákat. Néha előfordulhat, hogy könyörtelenül ki kell önteni egy felbontott palackot azonban a legtöbb esetben viszont bátran fogyaszthatunk.

Íme tehát a leggyakoribb borhibák!

Borkő

Különösen fehérborok esetén fordulhat elő, hogy apró kristályokat vélhetünk felfedezni a pohár alján. A cukorszerű anyagnak a neve Borkő. A látvány ellenére ez nem olyan hiba, ami miatt ne lenne elfogyasztható a bor. Sőt ez inkább arra utal, hogy a bor még fejlődés alatt áll, nem kezelték iparilag szűréssel, savtalanítással vagy túlzott kénezéssel, mely sok esetben inkább elvesz a bor minőségéből.

Habfoltok

Szintén fehérboroknál találkozhatunk a kellőnél magasabb széndioxid tartalommal. Ezek olykor gyöngyözve felfutva apró habfoltokat is mutathatnak. A bor izét és üdeségét fokozzák, a tartósságát növelik. Általában akkor alakul ki, ha a bort hidegen erjesztik és gyorsan palackozzák, így a gáz nem képes távozni a palackból. Vörösborok esetében ez viszont hiba, ami az utóerjedés miatt alakul ki. Ha a bort nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, vagy visszamaradt bennük cukor elindulhat az erjedés.

depositphotos_26051333_l-2015.jpg

Dugó és hordóíz

Legnagyobb hiba a dugóízű bor, melyet onnan ismerünk fel, hogy dohos szagot áraszt. Bátran kérjük el egy palack felbontása esetén a dugót, vizsgáljuk meg nem-e találkozunk ilyen jelenséggel. A hordóízű bor szintén ezt a dohos, pincepenészre emlékeztető szagot árasztja, melynek oka a hordók nem megfelelő higiéniája. Ha a dugó rendben volt és mégis picit kellemetlen szagot érzünk, ajánlott pár percig szellőztetni a bort, ez főként fiatalabb borok esetében figyelhető meg.

Kén

Jellemzően bizsergető, leégő gyufára emlékeztető szag, leginkább fehérborokban fordulhat elő. Ezt dekantálással lehet csökkenteni. Ha azonban záptojás vagy hagyma szagot érzünk, akkor a bort túlzott magas hőmérsékleten erjesztették netán élesztőgombák jelenlétére utal. Sok esetben a szőlőtermesztés során alkalmazott gombaölőszer miatt is kialakulhat, ilyen esetben már ne fogyasszunk a palackból.  


depositphotos_57768121_l-2015.jpg

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket iratkozz fel hírlevelünkre ITT a weboldalunkon.

W&W