Ezt tuti iMÁD-nád, rejtett falvaink kincsei I.

madfurmint.jpg

Blog sorozatunkban olyan hazánkban található helységekbe kalauzoljuk el az olvasót, amelyek mindegyike különleges hangulatot áraszt, nem hagyható ki egy-egy nevesebb borvidék látogatása során!

Mád településen már honfoglaló őseink idején is termett szőlő. Kiváló vulkanikus talaja és mikroklímájának köszönhetően a tokaji-borvidék egyik legtermékenyebb területe. Ismerje meg rövid történetét.

Kevesen tudják, hogy Európa mértani közepétől pár km-re fekszik–e település, mely a történelem során rendkívül sok viszontagságon esett át. Járványok, megszállás, elnéptelenedés, filoxéra kihívásai után a 90-es évek generációja komoly célokat kitűzve és kemény munkával fokozatosan emeli mádi borok színvonalát, nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatokban is. Ezt mi sem bizonyítja más, mint a The Wine Merchant nevű angol bormagazin beválasztotta 2013 legjobb ötven bora közé a Szent Tamás Pincészet 2012-es Mád-furmintját, illetve Holdvölgy pincészet Exaltation 2012-es tétele, a Nyúlászó dűlő sárga muskotályából, a bordeaux-i Muscat du Monde versenyen aranyérmet szerzett. 

Hazai viszonylatban is sikeresnek mondható a többször megrendezett Furmint Február rendezvénysorozat, ahol a legnevesebb pincészetek képviseltetik magukat. A helyi termelők az ún. Mádi-kör társulás néven fognak össze az eredetvédelem fontossága és fejlődés-fejlesztések érdekében. Néhány képviselő a pincészetek közül:

Árvay János (Árvay Pincészet), Demeter Ervin (Demetervin), Gincsai Tamás (Holdvölgy Pincészet),

Szilágyi László (Gizella Pince), ifjabb Szepsy István (Szent Tamás Pince) és Szepsy István (Szepsy Pince)

Mád legnevesebb dűlője az Úrágya, de emellett számos kiváló termőhely található. Érdemes egy pillantást vetni a lenti dűlő térképre, a sok történelmi és hangzatos elnevezésekre.

mad_terkepe_barna_1374133898.jpg

A Mádi Kör igen szigorú hozamkorlátozást követel meg tagjaitól:

A leszüretelt ép szőlő mennyisége a községi bor esetében maximum 50, a dűlősnél 40, a szőlőnél 30 mázsa hektáronként. Minősített községi bor hat-, dűlős nyolc-, szőlő megnevezésű tízévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet. Amióta MÁD furmint létezik megtöbbszöröződött a résztvevők száma. 2011-ben 11, idénre már több mint 80 szerződött termelő adott le 3400 mázsa szőlőt 67 hektárról, mely körülbelül háromszázezer palackot tesz ki.

Szepsy István filozófiáját idézve:

„Négy csúcsterméket látok magam előtt ezek mindegyike furmintból készül: száraz furmint, édes szamorodni, aszú és esszencia. Nemes, arany, ligetes, madárkás, csillagvirágú, rongyos, hosszúfürtű, rövidfürtű, hólyagos, piros sorolta a furmintfajták régről megmaradt ma már romantikusan hangzó szép neveit…”


800px-several_bottles_of_tokaji.jpg

Idén került piacra a Szepsy 100 tétel, melyből csak 100 palack lesz elérhető Úrágya dűlőből 2015-es évjáratból. A százas szám misztikája abban is rejlik, hogy az édesapa hatvanöt, a fiú pedig harmincöt, így éveik száma összesen száz. Kettejük tapasztalatából, generációk kölcsönös együttműködéséből született tehát a Szepsy 100, mely kizárólag magnum palackba töltött és legdrágább száraz tokaji bor lett 100.000 forintos palackonkénti árával.

Ha utunk Mádra vezet és csak egy pincét nézünk meg, ez legyen az. -> Holdvölgy

Kedveld hivatalos facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel a weboldalunkon bővebb információkért!

W&W

Címkék: tokaj, borturizmus, mád