Ha diétázol erre is figyelj! A bor és a kalóriák.
Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a diétázóknak az újévi fogadalmak teljesüléséhez, valamint további borászati ismeretekkel gazdagítani olvasóinkat. Tudja-e Ön, hány pohárka minősül még jótékony borfogyasztásnak?
A bor esetében a jobb minőség mellé általában magasabb alkoholtartalom is párosul. Ez azonban nem egyértelmű, lássuk miért is. Azt, hogy a szőlőszem mennyi cukrot tud elraktározni, már a termesztés során lehet szabályozni. A szőlőben alapvetően nincs alkohol, hisz ez az erjedés során keletkezik, a cukor átalakulásával. Az alacsony alkoholtartalom viszont nem jelenti azt, hogy éretlen volt a szőlő, azaz nem tartalmazott elegendő cukrot.
Az édes borok 8-10% alkoholtartalmúak, az erjedésüket szabályozzák, így cukor marad a folyamat végén a borban. Az aszúfélék, jégborok, bogyós szüretelésű borok ennek köszönhetik édes ízüket. Félédes fehérbor szénhidráttartalma 2g, 70kcal. A tokaji aszú viszont már 40g-t és 250 kcal-t tartalmaz 1 dl elfogyasztásakor.
A száraz borok közül a tájborok esetében, ahol végigfutott az erjedés 12% alkohol az átlag. Jobb minőségű borok esetében, klasszikus meleg éghajlatú országok, ahol teljesen érett szőlőt lehet szüretelni könnyedén elérhetik 13-14% alkoholtartalmat. Ez viszont nem garancia a minőségre, fontosabb, hogy egyensúlyban legyen a visszamaradt szárazanyag és alkoholtartalom. Az alkohol egyik fajtája a glicerin, mely alapvetően édes, könnyen észrevehető a pohár falán, ez okozza, hogy egy magasabb alkoholtartalmú bor kóstolásakor édeskés ízt, szaknéven extraktízt érzünk.
Kedvenceink szénhidráttartalma 1,5 dl-ben:
- Chardonnay, Savignon Blanc (3g)
- Cabernet Savignon, Pinot Noir, Merlot (3,8g)
- Rizlingek (5g)
Ne az alkoholtartalom alapján döntsünk, fedezzünk fel minél több bort, hogy megtaláljuk kedvencünket!
A bor iránt érdeklődőket várjuk weboldalunkon és facebookon.