Tudod mitől olyan kiemelkedő a francia bor?

Bormúzeumok a világban - Bordeaux

cars_gironde.jpg

Sorozatunk célja a világ borvidékeinek bemutatása és programajánló az utazni vágyok számára!

A szükséges borászati és turisztikai ismereteket a legegyszerűbben a térség borászati központjaiban érhetjük el, ezért utazásaink során érdemes első körben ezekről tájékozódni.

Bordeaux, a világ borfővárosa 2007 óta az Unesco világörökség része.

Még római kori időkben fedezték fel a vidéket, mely kiváló természeti adottságainak köszönhetően hamar a minőségi borkészítés élvonalába került. Területe hatalmas 112 ezer hektár, melyen belül 57 eredetvédelmi terület is található. Évi legalább 700 millió palackot állítanak elő az ún. chateukban. Éghajlata napsütéses, óceáni. Talaja magas mészkőtartalommal bír.

A francia borvidéknek köszönhetjük a három legjelentősebb vörösbor alapfajtát a cabernet sauvignon-t, a cabernet franc-t és a merlot-t. Különböző termőterületei közül a legkiválóbb, a várostól északra, a Gironde-folyó bal partján, azon belül is magasabb területeken fekvő Médoc.  

Az öt elsőosztályú borászatból négy itt található: Chateau Margaux, a Chateau Latour, a Chateau Lafite Rothschild és a Chateau Mouton. Egy kis érdekesség pédául, hogy a Chateau Pibran tulajdonosa a Disznókő birtokot is magáénak tudható AXA Millésimes csoport.

francebordeux.jpg

A legrangosabb chateau-k listáját elsőként III. Napóleon kérésére állították össze és azt tekintették a legjobbnak, akinek a borait a legtöbben és a legmagasabb áron megvásárolták.

A borkészítést hagyományos és egyszerű módon végzik. A gondosan kiválogatott szőlőt leszemelik, és részben lábbal összetiporják, majd rendszerint hatalmas erjesztő kádakban kierjesztik. Mivel rendszerint korán szüretelnek,  6-10 napi erjedés után már le is fejtik a bort, melyet általában illatos piros gyümölcsös ízvilág, cédrus és fűszerek jellemeznek.  Tannin tartalmuk változik az évek során, a gazdag íz, tiszta energia azonban végig megmarad. Különleges a Barrique hordójuk, amelyet érlelésére használnak, hagyományos típus Bordeaux-ban 225 liter térfogatú. Érdemes minimum 4-5 évet várni, hogy a bor megérjen a fogyasztásra.

2016 nyarán nyitott meg kapuit a Bordeaux-i Cité du Vin bormúzeum, mely egy elképesztően szép látványt nyújtó futurisztikus épületben található. A 13 350 m2-es 10 szintes múzeumban a látogató minden érzékszervét kihasználva fedezheti fel a bor világát.

La Cité du Vin from La Cité du Vin on Vimeo.

Ha tetszett a cikk kedveld hivatalos facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel a weboldalunkon bővebb információkért!

W&W